среда, 20. мај 2009.

Coldplay

COLDPLAY


Coldplay


Coldplay je alternativni rok bend iz Londona. Postoje od 1998. i spadaju u grupu najuspešnijih bendova današnjice, pogotovo u oblasti alternative. U njegovom sastavu su Kris Martin, Džoni Baklend, Gaj Berimen i Vil Čempion.

Kris Martin i Džoni Baklend, po završetku koledža, osnovali su bend Pectoralz, a kada im se pridružio Gaj Berimen menjaju ime u Starfish. Coldplay postaju 1997. kada im se pridružuje bubnjar Vil Čempion i menadžer Fil Harvi, koga sami muzičari smatraju petim članom benda.

Tokom 1998. i 1999. izdaju dva promo diska - "Safety" i "Brothers and Sisters". Na proleće 1999. potpisuju ugovor sa Parlophone kućom koji im garantuje snimanje pet albuma. Usledio je prvi nastup na Glastonbury festivalu i snimanje nove promo ploče - "The Blue Room".

Coldplay


Svoj prvi album izdali su jula 2000. pod imenom "Parachutes". Na njemu su se našli prvi hitovi benda: "Shiver" i "Yellow". Album je postigao veliki kritičkii i komercijalni uspeh, ali i Gremi nagradu za najbolje alternativno izdanje.

Još bolji album izašao je 2001. Zvao se "Rush of Blood to the Head" i sadržao je još hit numera poput: "In My Place", "Clocks", "God Put a Smile upon Your Face" i "The Scientist". Usledila je velika turneja sa koje je objavljen DVD video i još dve Gremi nagrade.

Bend je bio na vrhu top lista i uopšte jedan od najuspešnijih bendova tih godins. Svoju slavu samo su uvećali 2004. trećim albumom "X&Y" i objavljivanjem singlovima: "Fix You", "Talk", "Speed of Sound" i "The Hardest Part". 2005. svirali su na velikim svetskim festivalima i nastupili na humanitarnom koncertu Live 8.

Coldplay


2006. Coldplay ulazi u studio sa poznatim producentom Brajan Inom i započinju rad na novom albumu "Viva La Vida And Death To All His Friends". Još pre njegovog izlaska je prognozirano da će biti veliki hit i jedno od najboljih izdanja u godini. Kada je izašao, nije razočarao i ponudio je zreliju muziku, sa jednom drugačijom atmosferom nego njegovi prethodnici. Kao hitovi izdvojili su se "Violet Hill", "Viva la Vida" i "Lost!", a album i bend je Gremi nominovao u čak sedam kategorija.

Coldplay još uvek izdaje singlove i zarađuje novac od ovog albuma, a već su se vratili u studio da snime novi album. Ponovo im je producent Brajan Ino i bend obećava još bolji album nego "Viva La Vida".

Bend je temelje svog zvuka postavio pod uticajem alternativnih, elektro i post-pank izvođača poput U2-a, Kraftwerk-a, Dejvid Bouvija, Depeche Mode-a i drugih.

Coldplay


Diskografija:

Parachutes (2000)
A Rush of Blood to the Head (2002)
X&Y (2005)
Viva la Vida or Death and All His Friends (2008)

Нема коментара:

Постави коментар