среда, 20. мај 2009.

Van Halen

Eto priche o josh jednom izuzetno dobrom i izuzetno podcenjenom bendu. Van Halen se danas uglavnom trpaju u isti kosh sa ostatkom glam-metal(ja je chesto nazivam i sweet metal) scene, medju bendove kao shto su bili Def Leppard, Europe, Bon Jovi, Motley Crue… Daleko od toga da su Van Halen opskuran, nepoznat bend. Svojevremeno su imali dijamantske tiraze i planetarne hitove(pa ‘Jump’ se i dan danas vrti po radiju). Samo, kod njih se ispod natapirane kose, shljokica i tesnih helanki krilo josh neshto( i pri tom ne mislim na belu zmiju, hm… this was a bad pun).recimo, oni nisu bili obichni sledbenici zanra, oni su bend koji ga je DEFINISAO… Krenimo redom.

Eddie Van Halen, gitarista ovog sastava vazi za jednog od NAJUTICAJNIJIH gitarista u istoriji rock’n’roll muzike! Smatraju ga za mozda poslednjeg gitaristu koji je svetu ponudio neshto revolucionarno shto se tehnike i stila sviranja tiche. Izuzetno inventivan i talentovan, uvek se trudio da bude drugachiji od svojih savremenika. U svoje vreme, pomerio je granice gitarske virtuoznosti.

Ono shto je jedan od najkarakteristichnijih aspekata Eddijevog sviranja je tzv. tapping tehnika(za neupucene – sviranje tema od 3 ili vishe nota,uglavnom arpeggia, tako shto jedan od prstiju desne ruke udara najvishu notu na odgovarajucem pragu umesto da trza zicu. Uvezban gitarista na ovakav nachin moze postici ogromne brzine i odsvirati jako slozene deonice). Mnogi ortodoksni fanovi Van Halena veruju da je upravo Eddie smislio ovu tehniku. U stvari, preduhitrio ga je Steve Hackett, gitarista Genesisa, i to za jedno 7 godina(a verovatno i josh neki gitaristi). Ipak, Eddie je prvi popularizovao ovu tehniku sviranja.
Pored toga, neizostavni elementi njegovog stila bili su i veshtachki flazoleti, chesta upotreba tremolo-kobilice(Eddie je, izmedju ostalog, idejni tvorac chuvenog Floyd Rose tremola mada mu to nikada nije zvanichno priznato), izuzetno brzo ali i melodichno sviranje i raznorazni zvuchni efekti koje je uspevao da izvuche iz gitare. Jako bitna stavka je i sam zvuk. Takozvani ‘smedji’ zvuk, jako topao zvuk sa specifichnom distorzijom dobijao je obaranjem napona pojachala preko posebnog transformatora. Uz to, koristio je gitaru koju je sam sastavio od delova za Fender Stratocaster i Gibson Les Paul(nazvao ju je ‘Frankenstrat’) i koja je posluzila kao osnova za mnoge moderne gitare.

Da rezimiram, Eddie je u principu, pokupio mnoge stvari koje su bile ‘male tajne velikih majstora’ i uchinio ih sastavnim delom svog stila sviranja. Nije ni chudo shto je nakon njegove pojave usledila gomila imitatora. Vecina glam-metal gitarista(i ne samo glam metal, pokojnom Dimebagu iz Pantere je Eddie bio jedan od glavnih uzora, chak je i sahranjen sa jednom od Eddijevih gitara) veci deo svoje tehnike, zvuka ili nastupa duguju upravo Eddiju. Mnoge Eddijeve fore i danas su ‘kec iz rukava’ ogromnom mnoshtvu(da li sam upravo napisao pleonazam???) gitarista svih mogucih muzichkih zanrova.

Josh jedan jako bitan chovek u bendu, koji je mnogo doprineo njihovoj popularizaciji, bio je Dave Lee Roth, njihov prvi pevach, lik neverovatne harizme, divljeg scenskog nastupa i specifichnog smisla za humor.

Van Halen mozete svrstati i u hard-rock, i u glam metal i u heavy metal i necete mnogo pogreshiti. Mada su uvek bili komercijalni uspeli su da postave potpuno nove standarde unutar zanra i budu glavni uzor chitave jedne scene a i shire.

VH

Biografija

Bend su osnovala braca Alex i Eddie Van Halen, u Pasadeni , predgradje L.A. Obojica su kao klinci uzimali chasove klavira. Kasnije su se preorjentisali – Alex na bubnjeve a Eddie na gitaru. Eddie je vredno radio – umesto da odlazi na zurke kao vecina njegovih vrshnjaka, sedeo je kuci i vezbao po celu noc. 1974. braca su skupila su bend koji se zvao Mammoth i radili su kucne zurke i manje tezge. Iznajmljivali su razglas od Dave Lee Rotha(koji ih je drao, $50 za veche). Iako u pochetku nije zadovoljavao kriterijume, primili su ga u bend kao pevacha da ne bi stalno placali za razglas. Kasnije su regrutovali basistu Michaela Anthony-ja koji se uklopio i kao prateci vokal.
Poshto je vec postojao bend koji se zvao Mammoth, promenili su ime u Van Halen. Radili su punom parom i ubrzo postali lokalna atrakcija, redovno su radili tezge i u najpoznatijim klubovima. Vec tada su imali ogroman broj fanova. 1977. zapazio ih je Gene Simons, basista KISS-a, i o svom troshku ih odveo u Njujork da snime demo. Iako se saradnja sa njim izjalovila, iste godine upoznali su i svog buduceg producenta Teda Templemana iz kuce Warner Brothers. Kada ih je prvi put video kako sviraju, Ted je bio odushevljen do te mere da im je sam prishao i ponudio im ugovor i snimanje albuma.

1978. izashao je album nazvan jednostavno ‘Van Halen’. Iako je snimljen za svega tri nedelje, sa jako malo nasnimavanja(ima chak i malo greshaka u sviranju i produkciji), album je ispao fenomenalan. Jednostavni aranzmani zajedno sa pomenutim greshcicama ostavljaju utisak skoro zive svirke, shto albumu daje fenomenalnu energiju. Plus, pesme su izuzetne, vecina ce vas naterati da dograbite metlu i pochnete da skachete po sobi(ili bar zasvirate air-guitar ).
Druga pesma po redu je ‘Eruption’, instrumental od oko minut i po zbog koga su te godine mnogi muzichari odluchili da zauvek batale gitaru. I dan danas se smatra jednom od najboljih i najuticajnijih gitarskih solaza. Neki je chak(mozda malo preterano) smatraju za ‘najznachajnijih minut i po u istoriji rock muzike…’(Dodao bih – shta je sa Hendrixom? Beatlesima??Chuck Berry-jem??? Itd…).
Pored ‘Eruption’, na ovom albumu su josh ‘Runnin’ With The Devil’, ‘Aint Talkin’ ‘Bout Love’(ovu verovatvo znate), i josh gomila dobrih stvari. Album se odmah pocheo dobro prodavati. Vazi za jedan od naboljih debi-albuma, da ne pominjem to koliko je uticajan. Odjednom je svako zeleo da bude Eddie Van Halen…

Bend iste godine krece na svetsku turneju . (Zanimljivo je shto je Eddie na mnogim ranim nastupima okretao ledja publici tokom slozenijih deonica, bojao se da mu drugi gitaristi ne ukradu ideje). U povratku snimaju Van Halen II (predvidivo). Album je odlichan, ali se ipak oseca da je slabiji od prethodnog. Jednostavno, sa proshlim albumom su postavili previsoke standarde pa je bilo logichno da drugi album malo podbaci. Ova plocha je iznedrila njihov prvi hit-singl, ‘Dance The Night Away’.

Album ‘Women And Children First’ izlazi 1980. Na njemu se nashao josh jedan veliki hit, ‘And The Cradle Will Rock’. I ovo je izuzetan album. Zanimljiv je shto se na njemu prvi put javljaju klavijature(koje je svirao, naravno, Eddie). Uochljiv je i napredak u kompoziciji i tekstovima(dobro… donekle).

Ipak, u bendu nije sve ishlo najsjajnije. Tenzije izmedju Dave Lee Rotha i Eddija su sve vishe izlazile na videlo(uglavnom su to bile svadje oko toga ko je glavni u bendu i u kom pravcu bi bend trebalo da ide). Uprkos konfliktu koji se sve vishe produbljivao, 1981. snimaju album ‘Fair Warning’ koji vazi za njihov najbolji album(naravno, uz legendarni debi). Za razliku od prethodnih albuma koji su uglavnom bili nafilovani veselim party-rock pesmicama, ovaj album je mrachan i pun ironije.Pesme uglavnom govore o mrachnoj strani slave i zivota u velikom gradu. Najveci hit bila je divlja ‘Unchained’, ali i pesme ‘Mean Street’, ‘Dirty Movies’, ‘Push Comes To Showe’ i ostale su svakako medju najboljim stvarima koje je bend ikad odradio.

Iako je ‘Fair Warning’ sa muzichke strane besprekoran, fanovima(chitaj – trzishtu) se nije preterano svidela atmosfera. Zbog toga, na nagovor Dave Lee Rota odradjuju potpuno komercijalni ‘Diver Down’ koji je prepunjen obradama, ali autorske pesme su sasvim OK.

1984. je velika godina za Van Halen. Objavljuju album ‘1984’ na kome su se nashli klasici poput ‘Jump’, ‘Panama’ i ‘Hot For Teacher’. Album je bio njihov najveci komercijalni uspeh do tada. Takodje, gomila zaraznih melodija, besprekorna produkcija i Eddijevo virtuoziranje chine ovaj album lepo zaokruzenom celinom.

Na zalost, 1985. Dave je napustio grupu(shto je slomilo srca gomili fanova). Zamena je doshla u liku punachkog lika sa kosom k’o shpageti, Sammyja Hagara. Slichno Dave Lee Rothu, i on se blesavio, sipao glupave tekstove macho sadrzine i party-rock himne. Za razliku od Davea(Diamond Dave!), njemu je nedostajala odgovarajuca harizma i smisao za humor da bi sve to moglo da funkcionishe kako treba. Retke su pesme iz ‘Van Hagar’ ere koje nece bar malo vredjati vashu inteligenciju i muzichki ukus… Albumi ‘5150’(1986), ‘OU812’(1988), ‘F.U.C.K.’(1991) i ‘Balance’(1995) su uglavnom prilichno smarachki albumi koji se mogu otegnuti u beskonachnost i chiju cete sadrzinu uglavnom brzo zaboravljati. Mada, u ovom periodu je bilo hitova i komercijalnog uspeha, Van Halen su malo ispolirali zvuk i, generalno, radili muziku prihvatljiviju za shiroke mase… A(da ne ispadnem bash djubre) bilo je i dobrih stvari, nije da nije… a nije ni da nije…

1998. imali su kratku saradnju sa pevachem Gary Cherrone-om(bivshi chlan Extreme) shto je usledilo albumom ‘Van Halen III’ koji chak i najveci fanovi smatraju NEVIDJENIM sranjem!

Heh, chuo sam i dobre vesti. Kazu da su se Van Halen ove godine ponovo povezali sa Daveom i da ce zajedno na turneju i u studio… Ha, drzim palcheve! (Mozda svrate i do Srbije???).

Sve u svemu, Van Halen su bend od ENORMNOG uticaja na danashnju rock i metal muziku. Eddie je bio verovatno poslednji(ovo podvlachim) gitarista koji je dao neshto spektakularno novo. (i nemojte molim vas da mi prichate o Malmsteenu, Vai-ju, Satrijaniju, Petrucciju i ostalima, oni su samo tehnichki usavrshili neke stvari). Da ne duzim, mislim da je ovo sasvim dovoljna preporuka.


Нема коментара:

Постави коментар