среда, 20. мај 2009.

Toto

Toto


Toto


Bend upamcen po nekoliko izuzetnih hitova kao i chinjenici da su ga chinili prekaljeni studijski muzichari gotovo neverovatne svestranosti. Kako je Eddie Van Halen svojevremeno formulisao, ‘Kao kolektiv, Toto su najbolji muzichari na planeti’.
Osvojili su brojne nagrade i priznanja i jedan su od najcenjenijih mainstream/AOR bendova.

Stilski, Toto su bili jako raznovrsni. Njihova muzika oslanjala se najvishe na elemente progressive, pop i hard rocka, kombinujuci i elemente RnB-a, soula, funka i jazza. To je najvishe bila posledica intenzivnog studijskog rada i saradnje sa muzicharima svih mogucih zanrovskih orijentacija. Zbog toga, Toto su bili dopadljivi shirokom spektru publike i cenjeni od strane kolega muzichara kao i muzichkih kritichara.

Bend Toto promenio je mnogo postava. Trenutno su u bendu Steve Lukather(gitara, vokali), Bobby Kimball(vokali), Mike Porcaro(bas gitara), Simon Phillips(bubnjevi) i dvojica klavijaturista – David Paich i Greg Phillinganes. Od svih njih Steve Lukather je u bendu bio najduze(u kontinuitetu) a jedno vreme je na sebe bio preuzeo i ulogu glavnog vokala. Od bivshih chlanova vredi spomenuti Jeff Porcaro-a, bubnjara izuzetnih tehnichkih mogucnosti, svestranosti i osecaja za ‘groove’. Preminuo je 1992 zbog srchanih tegoba. Toto ga i danas spomenu na svakom nastupu i posvete mu numeru ‘With A Little Help From My Frends’ od Beatlesa (Joe Cockerova verzija).

Toto

Biografija:

Toto su je osnovan 1976 od strane bubnjara Jeffa Porcaroa i klavijaturiste Davida Paicha. Obojica su poticali iz porodica profesionalnih muzichara i od malih nogu bili okruzeni muzikom. (Jeffov otac bio je poznati jazz perkusionista, a Davidov je bio dirigent i kantautor). Pochetkom sedamdesetih obojica su radili kao studijski muzichari na brojnim projektima (radili su i sa Steely Dan, Sony i Cher izmedju ostalog). Uchestvujuci na raznim projektima, imali su prilike da saradjuju sa nadarenim gitaristom Steveom Lukatherom. Lukather je u pochetku bio samouk ali kad je reshio ozbiljno da se bavi muzikom, pocheo je da uzima chasove gitare na kojima je, osim teorije muzike i chitanja nota, nauchio i osnove orkestracije i aranziranja. Ubrzo je zapocheo da radi kao studijski muzichar, a Jeff Porcaro mu je u studiju praktichno bio mentor.

Toto

Njih trojica pozvala su i pevacha Bobby Kimballa, basistu Davida Hungatea i Jeffovog brata Stevea kao drugog klavijaturistu(svi su takodje bili proslavljeni studijski muzichari). O poreklu imena postoje razlichite priche, najverovatnija je ona da je Jeff studiju markerom pisao ‘Toto’ na demo snimcima novooformljenog benda da bi ih razlikovao od tudjih projekata. Za frazu toto se odluchio jer na latinskom znachi ‘sveobuhvatno’. Josh jedna od vazecih pricha je da im je trebalo ime za bend i Lukather je predlozio da to bude neshto ‘kratko, zvuchno i razumljivo na svim jezicima, neshto kao Toto’. Jedna od glasina koje su svojevremeno rashirili a kasnije poricali je da je pravo prezime pevacha Bobby Kimballa u stvari Toteaux.

Prvi album nazvan ‘Toto’ objavili su 1978. Album je bio ogroman uspeh za bend, dostigavshi zlatni i platinasti tiraz. Na albumu se nalazio veliki hit ‘Hold The Line’ u hard rock fazonu, i dan danas jedna od najpopularnijih stvari benda. Poznata je i ‘Georgy Porgy’, u laganijem, soul fazonu.

1979 Toto su snimili album ‘Hydra’ koji je postigao neshto slabiji uspeh od prethodnika, a najpopularnija stvar sa ovog albuma bila je balada ‘99’. Album ‘Turn back’ izashao je 1981 i bio umereno uspeshan ali u Americi se slabo prodavao. Jedna od popularnijih stvari bila je ‘Goodbye Elenore’.

Konachno, 1982, bendu je upala sekira u med. Snimili su album jednostavno nazvan IV koji je katapultirao bend na vrhove top lista i spada medju najprodavanije albume 80-ih. Sa ovog albuma su popularni hit singlovi ‘Africa’ i ‘Rosanna’ a josh neke od poznatih stvari su "I Won´t Hold You Back", "Make Believe" i "Waiting For Your Love".

toto

Steve Lukather

Nakon snimanja albuma, u Toto-u je doshlo do promene postave – basista David Hungate je napustio bend, pre svega zato shto mu je bilo dosta popularnosti i rock star imidza – zeleo je da bude ‘muzichar a ne zvezda’. Nakon turneje, i pevach Bobby Kimball dobio je chizmu iz benda, najvishe zbog chinjenice da se navukao na kokain shto je shtetilo njegovom glasu i stvaralo ogromne probleme i njemu lichno i bendu.

Naravno, promena chlanova uvek teshko padne bendu koji je na vrhuncu karijere. Duznost novog basiste prihvatio je Mike Porcaro(to im dodje porodichno), a novi pevach Fergie Frederiksen. Novi album ‘Isolation’ (izbachen 1984) nije proshao bash najbolje kod publike, ni kod kritichara.

1985. Toto je udruzio snage sa bechkim simfonijskim orkestrom i klavijaturistom/producentom/kompozitorom ambijentalne muzike Brianom Enom da bi zajedno snimili soundtrack za film ‘Dune’ Davida Lyncha. Iako je soundtrack izuzetan, u Americi se slabo prodavao. U Evropi i Japanu Toto je i dalje imao jaku fan bazu.

1985, Toto su odrzali audiciju za novog pevacha i primili Johna Williamsa. Sa njim su snimili neshto mekshi album ‘Fahrenheit’, koji je izashao 1986. Hitovi sa ovog albuma bili su ‘I’ll Be Over You’, ‘Could This Be Love’ i ‘Till The End’ 1988, u istoj postavi, snimaju ‘The Sevent One’, koji se smatra za najuspeshnije izdanje benda posle ‘IV’. Veliki hitovi sa ovog albuma bili su ‘Stop Loving You’ i ‘Pamela’.

Nakon ovoga, Steve Porcaro napustio je bend u zelji da se posveti solo karijeri a Toto su reshili da opet zamene pevacha. Nakon par neuspelih zamena(medju njima je bio i povratnik Bobby Kimball), duznosti pevacha u bendu preuzeli su Steve Lukather i David Paich. 1992, snimili su album ‘Kingdom Of Desire’, najchvrshci album do tada, koji je naishao na podeljena mishljenja kod fanova i kritike. Neki ga smatraju za promashaj usled previshe hard-rockerskog pristupa, a drugi za remek-delo. Sa ovog albuma, jako su dobre naslovna numera, i neshto laksha ‘Don’t Chain My Heart’.
Neposredno pre objavljivanja ovog albuma, Jeff porcaro je preminuo, od srchanog udara. Bio je to tezak udarac za bend. Bend se zamalo raspao ali, nakon premishljanja, reshili su da uzmu zamenu, bubnjara Simon Phillipsa, i nastave. 1993. snimili su fenomenalan zivi album, ‘Absolutely Live’, na kome se nashla i obrada stvari ‘With A Little Help From My Friends’, posvecena pokojnom Jeffu.

Bend je do danas nastavio sa snimanjima i koncertima, a Bobby Kimball se 1999. vratio u bend.



Klavijaturista David Paich je 2003 reshio da malo odmori(kruzile su i priche o njegovoj promeni pola), pa je u bend uvedena zamena - Greg Phillinganes. U sklopu turneje za album ‘Falling In Between’, Toto su proshle godine svirali u Beogradu. Odslushao sam taj koncert ali, na zalost, iz tashmajdanskog parka(istog leta bio je i Whitesnake, nije se bilo kinte za sve). Ipak, mogu da potvrdim da je zivi nastup Toto neshto shto svakako vredi chuti (makar i iz daleka). I danas su perfektno usvirani i opravdavaju mishljenje da su bend sastavljen od najprofesionalnijih i, po nekim kriterijumima, najboljih svetskih muzichara.

Нема коментара:

Постави коментар