среда, 20. мај 2009.

U2

U2

Ju Tu (U2) je irski alternativni rok bend koji čine pevač Bono, gitarista Edž (The Edge), basista Adam Klejton (Adam Clayton) i bubnjar Lari Mulen Džunior (Larry Mullen Jr.).

Bend je nastao 1976. kada je Lari Mulen postavio oglas u školu da hoće da osnuje bend. Ljudi su se javili i počeli da svraju pod imenom Leri Mulen Bend (Larry Mullen Band), a sledeće godien menjaju ime u Hajp (The Hype).

1980. izdaju prvi album "Boy" pod imenom Ju Tu. Poznati su kao aktivisti, na koncertima i u pesmama propagiraju svoje političke stavove koji se zalažu za poštovanje ljudskih prava. Zbog svoje popularnosti smatraju se najboljim bendom 80ih. Njihovo remek delo je album "The Joshua Tree" iz 1987. na kome se nalaze neki od njihovoh najvećih hitova poput balade "With or Without You", "Where the Streets Have No Name" i "I still haven't found what I'm looking for".

90ih su (od albuma "Zooropa") svoju muziku prilagodili američkom tržištu i njihove pesme su izgubile dubinu i bendu je uprkos komercijalnom uspehu opadala popularnost u Evropi. Povratak na mala vrata svetske scene ostvarili su albumima "All that you can't leave behind" i "How to dismantle an atomic bomb" a početkom 2009. izlazi album "No Line On The Horizon" koji članovi najavljuju kao povratak njihovom zvuku sa kraja 80ih. Da sve ispadne kako treba postaraće se svetski poznati producenti Brajan Ino (Brian Eno) i Rik Rubin (Rick).

Ju Tu ima upečatljive koncerte od kojih se pamti nastup na Red Roku gde je snimljen i spot za njihov veliki hit "Sunday Bloody Sunday" i nastup na globalnom humanitarnom događaju Lajv Ejdu (Live Aid).

"The Joshua Tree" recenzija


Diskografija:

* 1980 - Boy
* 1981 - October
* 1983 - War
* 1984 - The Unforgettable Fire
* 1987 - The Joshua Tree
* 1988 - Rattle and Hum
* 1991 - Achtung Baby
* 1993 - Zooropa
* 1995 - Original Soundtracks No. 1
* 1997 - Pop
* 2000 - All That You Can't Leave Behind
* 2004 - How to Dismantle an Atomic Bomb

Нема коментара:

Постави коментар