среда, 20. мај 2009.

The Doors

Image


"The Doors" su američka rokenrol grupa koju su 1965. u Los Anđelesu osnovali dva studenta "UCLA" filmske škole koja su se slučajno srela na plaži - Džim Morison (pevač) i Rej Manzarek (klavijaturista), kojima su se pridružuli bubnjar Džon Densmor i gitarista Robi Kriger.

Bend je ime dobio po jednom citatu iz knjige Alduksa Hakslija - "The Doors of Perception" (Vrata percepcije).

Bend se razlikovao od svih tadašnjih bendova po svojim neočekivanim scenskim nastupima, jedinstvenim i dubokoumnim tekstovima i po tome što je njihova muzika bila jedinstvena - otvarala je i još uvek otvara vrata ljudskih srca i duša.

Tekstove pesama su pisali Džim Morison i Robi Kriger, npr. Kriger je napisao tekst pesme "Light my fire" koja je postala prvi i jedan od najvećih hitova ove grupe.

Evo jedne interesantne anegdote vezane za nastanak pesme "Hello I love you" - Džim je na plaži video devojku koja mu se dopala i jednostvano je smislio pesmu.

A sada kontraverzna ili "crna strana" istorije ovog benda (zavisno od toga kako ko na to gleda) - Najproblematičniji u bendu je bio čuveni Džim Morison koji je živeo kako kažu na "ivici". Često je psovao publiku sa bine, drogirao se, pravio incidente, redovno se napijao što ga je i 3. jula 1971. u Parizu koštalo života. Kralj guštera je umro - uzrok smrti nepoznat. Postoje mnoge "teorije" da je Morison lažirao svoju smrt, kako bi pobegao od javnog života.

Image

Diskografija:

Bend je tokom svojih 6 godina postojanja snimio 6 albuma:

1967 - The Doors
1967 - Strange Days
1968 - Waiting for the sun
1969 - The Soft Paradise
1970 - Morrison Hotel
1971 - L.A. Woman


Nasleđe:

Preostali članovi grupe su nastavili sa radom, izdavali razne "greatest hits" albume, pesma "The End" se našla u završnoj sceni filma "Apokalipsa Danas" (film je režirao Frensis Ford Kopola koji je zajedno sa Morisonom pohađao filmsku školu), a 1991. godine je Oliver Stoun režirao film o bendu i nazvao ga "The Doors"

"Doors"-e ćemo uvek pamtiti po hitovima poput: "Break on through", "Light my fire", "The End", "Riders on the storm", "Waiting for the sun", "Hello I love you", "L.A.Woman"...


"If the doors of perception were cleansed, every thing would appear to man as it is: infinite." - William Blake

Нема коментара:

Постави коментар