среда, 20. мај 2009.

Sex pistols

SEX PISTOLS


SP


Sex Pistols je engleski pank bend, zaslužan za nastanak pank pokreta u toj zemlji.

Priča o bendu počinjesredinom '70ih. Dizajner odeće, Martin Meklaren, držao je netipičan butik "SEX" i hteo je da ,,proizvede" bend koji će mladima promovisati njegove dizajnerske ideje. Martin je to prvo pokušao sa New York Dolls-ima, ali bez uspeha. Za novi bend je imao u vidu odeću inspirisanu američkom pank scenom u usponu. Stiv Džouns, Pol Kuk i Glen Metlok bili su momci koji su ,,visili" u Meklarenovoj prodavnici, pa ih je ovaj regrutovao kao prve članove benda. Jednog dana je u prodavnicu ušetao crvenokosi mladić koji je nosio majicu sa natpisom ,,Mrzim Pink Flojd". Ime mu je bilo Džon Lajdon. Kako je bend tražio pevača, zatražili su od Lajdona da odpeva neku pesmu sa džuboksa. Tako je uz Alice Cooper-ovu "I'm Eighteen", prosečnim pevanjem ali interesantnim nastupom Džon Lajdon, poznatiji kao Džoni Roten, postao pevač benda.

Svoj prvi nastup pod imenom Sex Pistols, bend je imao novembra 1975. na Metlokovom koledžu. Nastup je bio previše agresivan i neslušljiv da im je nastup naglo prekinut čupanjem kablova iz opreme. Iako nisu blistali kao muzičari, Sex Pistolsi-i su pokrenuli pank modu tj. stil oblačenja pomoću Meklarenovih kreatorskih ideja. Rane 1976. bend je imao veće svirke, pank scena u Engleskoj je bila sve jača, a na nekim svirkama su im kao predgrupe svirali pank bendovi The Clash i The Damned.

Oktobra 1976. bend je nastupio na prvom pank festivalu u Londonu i taj koncert im je obezbedio ugovor sa muzičkom kućom EMI. Ova kuća im je obezbedila snimanje njihovog prvog singla "Anarchy in the UK". 1. decembra 1976. bend je pozvan da gostuje u jednoj televizijskoj emisiji. Sa njima u tv studiju je bila pank muzičarka Sijuksi Sijuks (osnivač benda Siouxsie & the Banshees i tada veliki fan Sex Pistols-a). Pre pročetka snimanja muzičari i voditelj Bil Grandi su se napili i emisija je bila puna psovki i flertovanja. Grandi je dobio suspenziju a Sex Pistols-i su bili ,,razapeti" u svim engleskim tabloidima. Pri kraju svoje truneje, početkom 1977. članovi benda su napravili incident na aerodromu u Amsterdamu, vređajući osoblje. Par dana kasnije EMI je odlučio da raskine ugovor sa njima.

SP


Tada je basista Glen Metlok napustio bend. Njegovo mesto zauzeo je bubnjar bendova Siouxsie & the Banshees-a i The Flowers of Romance-a, Sid Višius. Sid nije umeo da svira bas gitaru, ali je ostao u bendu zbog izgleda i pank stava. Taj potez kasnije je doveo bend do propasti, ali je tada bilo ostvarenje Meklarenovih snova. Konačno je imao pank manekena na sceni. Slava je upropastila i Sida, koji je postao uobražena pop zvezda, a kada je upoznao svoju veliku ljubav Nensi postao je i narkoman.

10. marta 1977. bend potpisuje ugovor sa A&M Records, ali kada su članovi benda upropastili žurku ove organizaciji, posle samo šest dana, Sex Pistols-i ostaju bez još jednog ugovora. Aprila te iste godine potpisuju ugovor sa Virgin-om i februara 1978. snimaju svoj drugi singl - "God Save The Queen". Kako je to bilo ime nacionalne himne, a tekst pesme je bio destruktivan, mediji su pesmu shvatili kao direktan napad na Kraljicu i BBC stanica je zabranila njeno emitovanje. Uprkos zabrani, pesma se visoko kotirala na top listama. Meklaren i družina su te godine ukrcali brod, zaplovili Temzom i odsvirali uživo "God Save The Queen". Zbog tog poteza svi su bili uhapšeni. Vremenom je rasla netrpeljivost prema pank muzici i prema Sex Pistols-ima, pa je juna meseca Džoni Rotena napala banda. Bend je krenuo i na turneju po ostrvu ali su u nekim mestima morali da nastupaju pod lažnim imenom, kako im ne bi koncert bio otkazan. Takođe, Meklaren je hteo da zaradi još para pa je pokušao da napravi film o bendu, ali kako nije uspeo da obezbedi finansije, taj projekat je propao.

28. oktobra 1977. bend konačno izdaje svoj prvi album "Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols". Na njemu je bas deonice svirao Stiv Džouns, a ne Sid Višius (Sid je mislio da svira, ali je Stiv Džouns morao da ponovo snimi njegove deonice). Ova ploča postala je jedna od najvažnijih i najuticajnijih u istoriji rok muzike. Nažalost, mnoge medijske kuće su odbijale da je emituju.

SP


Januara 1978. bend je krenuo na prvu turneju po Americi. Sid je tada bio van kontrole. Na bini je mislio da je svemoćan, iako mu ni bas gitra nije bile uključena u pojačalo, vređao je publiku, započinjao tuče. Jednom je čak odlutao u potrazi za drogom i završio u bolnici sa urezanim natpisom ,,dajte mi fiks" na grudima. Ostali članovi su prezirali Sida, a to je povećalo i tenziju među članovima. Na poslednjem koncertu u Americi, Roten je odpevao jenu pesmu, bacio mikrofon i napustio salu. 17. januara 1978. bend se rasturio.

Nakon raspada Sex Pistols-a, Džoni Roten menja ime nazad u Džon Lajdon i osniva novi bend - "Public Image Ltd".

Martin Meklaren je konačno uspeo da snimi film o bendu, sa preostalim članovima, pod imenom "The Great Rock 'n' Roll Swindle". Posle neuspeha da održi Pistols-e u životu, Meklaren postaje menažer bendova Adam & the Ants i Bow Wow Wow.

Višius je započeo solo karijeru. 12. oktobra 1978. Nensi je pronađena mrtva, a Višius biva uhapšen i optužen za njeno ubistvo. Sid se odbranio na sudu, ali posle proslave njegovog oslobođenja, 2. februara 1979. predozirao se heroinom i preminuo u svojoj 21. godini života. Kasnije te godine izdat je i njegov jedini solo album "Sid Sings". 1986. je snimljen film ,,Sid i Nensi" koji opisuje buran život ovog zaljubljenog para.

Kuk i Džouns su radili kao plaćeni/gostujuči muzičari, a 1980. su osnovali i sopstven bend The Professionals koji je postojao dve godine.

Januara 1986. četvorici originalnih članova benda, sud je dodelio kontrolu nad imovinom Sex Pistols-a (prava objavljivanja, snimci i ekskluziva na ime benda), koju su članovi 2006. prodali Universal Music-u.

1996. bend se okupio na šest meseci u svojoj originalnoj postavi. 2006. Sex Pistols-e primaju u rokenrol kuću slavnih. 2008. bend se ponovo okupio i održao svetsku turneju u okviru koje su gostovali i u Novom Sadu, na EXIT festivalu.

SP


Diskografija:

Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols (1977)

Нема коментара:

Постави коментар