среда, 20. мај 2009.

Pink Floyd

Pink Floyd

Pink Floyd

Pink Flojd (Pink Floyd) je engleska rok grupa koja je svetsku slavu stekla po svojoj psihodeličnoj muzici, odličnim i filozofskim tekstovima, spektakularnim koncertima i inovativnim omotima albuma. Grupa je osnovana 1965. a prvu postavu su činili osnivač, gitarista i pevač Sid Bare (Syd Berret), basista Rodžer Voters (Roger Waters), klavijaturista Rik Vrajt (Rick Wright) i bubnjar Nik Mejson (Nick Mason).

1967. izašao je njihov prvi album - "The Piper at the Gates of Dawn" i postaje kultni album britanske psihodelicne muzičke scene. Naredne godine, bendu se pridružio gitarista Dejvid Gilmor (David Gilmour), koji se pridružio ekipi zbog sve većeg problema koji je imao Sid Bare sa narkomanijom. "A Saucerful of Secrets" je ime poslednjeg albuma koji je grupa izdala sa Sid Bareom u bendu. Od tada vođstvo benda preuzima Rodžer Voters.

Usledili su albumi "Music from the Film More", "Ummagumma", "Atom Heart Mother", "Meddle" i "Obscured by Clouds", da bi 1973. izdali konceptualni album "The Dark Side of the Moon" koji predstavlja najbolji, najkomercijalniji album ove grupe i ujedno jedan od najboljih albuma rok muzike. Ne postoje prave reci kojima se može opisati kvalitet i značaj albuma za buduće generacije muzičara, jer nijedan bend nije izdao tako kompleksan album. Tada je Pink Flojd bio na vrhucnu slave i samo su nastavili sa izdavanjem fenomenalnih albuma poput "Wish You Were Here" sa koga se izdvaja istoimena balada, "Animals", i još jedan konceptualni album The Wall za koji su napravili istoimeni film, gde glavnu ulogu igra kreator koncerta Lajv Ejd - Bob Geldof. Album priča priču o životu muzičara Pinkija i njegoim unutrašnjim demonima. 1983. su izdali poslednji album sa kreativnim genijom grupe Votersom pod imenom "The Final Cut". 1994. grupa je izdala svoj poslednji album "The Division Bell".

PulseRodžer Voters je započeo solo karijeru koja se uglavnom zasnivala na staroj slavi njegovog bivšeg benda. Treba izdvojiti koncert iz 1991. koji je nazvan "The Wall", a odrzan je u Berlinu povodom proslave godišnjice rušenja Berlinskog zida, na kome su pesme Pink Flojda pored Votersaa izvodili Skorpionsi (The Scorpions), Brajan Adams (Bryan Adams), Sindi Loper (Cyndi Lauper), Tomas Dolbi (Thomas Dolby), Šinad O'Konor (Sinéad O'Connor), Joni Mičel (Mitchell), Snoi Vajt (Snowy White), Van Morison (Morrison)...

Dejvid Gilmor je takođe započeo uspešnu solo karijeru, poslednji album mu se zove "On the Island" koji promoviše na svetskoj turneji.

1996. grupa je uvrštena u rokenrol kuću slavnih

Februara 2006. grupa se ponovo okupila sa Rodžerom radi Lajv Ejt (Live8) koncerta.

7.jula 2006. je preminuo osnivač benda Sid Bare.

ImageThe Wall
Diskografija:

1967 - The Piper at the Gates of Dawn
1968 - A Saucerful of Secrets
1969 - Music from the Film More
1969 - Ummagumma
1970 - Atom Heart Mother
1971 - Meddle
1972 - Obscured by Clouds
1973 - The Dark Side of the Moon
1975 - Wish You Were Here
1977 - Animals
1979 - The Wall
1983 - The Final Cut
1987 - A Momentary Lapse of Reason
1994 - The Division Bell

Нема коментара:

Постави коментар