среда, 20. мај 2009.

Deep Purple

Deep Purple


Ne možemo da pričamo o hard rok muzici a da ne spomenemo jedne od pionira ove muzike - Dip Parpl (Deep Purple).

Ova legendarna britanska grupa osnovana je u Londonu, 1968. godine. Priča o bendu počinje 1697. kada je Kurtis (Curtis), bubnjar grupe Srčers (Searchers) osnovao bend po imenu Raundabaut (Roundabout) u kome su svirali klavijaturista Jon Lord, gitarista Riči Blekmur (Ritchie Blackmore), ali je Kurtis ubrzo napustio bend. Lord i Ritči su odlučili da treba da nastave sa radom i grupi se pridružuju basista Nike Semper (Nick Samper), bubnjar Jan Pajs (Ian Paice) i pevač Rod Evans.

Grupa je dobila ime Dip Parple po istoimenoj pesmi Piter de Rouza (Peter De Rose) koja je bila omiljena pesma Blekmurove bake. Grupa je sa izdavanjem debi albuma - "Shades of deep purple" postala popularna u Americi zbog obrada pesama "Help", "Hey Joe" i posebno "Hush". Odmah je usledio "The Book of Taliesyn" album i naredne godine (1969) album "Deep Purple". Nakon izdavanja trećeg albuma iz grupe su izbačeni Semper i Evans, a zamenili su ih Jan Gilan (Ian Gillan) kao vokal i basista Rodžer Glover (Roger).

In Rock

1970. bend u ovoj postavi izdaje album "In Rock" na kome se nalazi jedna od himni ove grupe "Child In time". Grupa je sa ovim albumom krenula putem slave i 1971. je izdala album "Fireball" na kome su se nalazili singlovi "Fireball" i "Strange Kind of woman" sa kojima su stali rame uz rame sa grupama Led Cepelin (Led Zeppelin) i Blek Sabat (Black Sabbath)

Fireball

Ono što je usledelo 1972. godine je "Machinehead" na kome se nalazi pesma snimljena u "Rolling Stones Mobile" studiu u Montrou gde je Frenk Zapa (Frank Zappa) držao koncert u jednom kazinu koji je izgorao jer ga je neki "idiot" sa bakljom spalio do zemlje... zvuči poznato... naravno to je mega hit, pesma sa najprepoznativljijim i najpevljivijim rifom - "Smoke on the water". Album je propraćen svetskom turnejom sa koje je izdat koncertni album "Made in Japan".

Deep Purple

1973. izlazi "Who Do We Think We Are" album i on označava odlazak Gilana i Glovera iz benda. Ali bend se nije raspao već je dobio nove muzičare - basistu Glen Hjuza (Glenn Hughes) i mladog pevača Dejvid Koverdejla (David Coverdale) sa kojima bend izdaje albume "Burn" i "Stormbringer" sa kojih se izdvajaju pesme "Burn", "Mistreated", "Lady Double Dealer", "The Gypsy" i "Soldier of Fortune". Iz ovog perioda poznat je koncert - "California Jam" na kome je Riči gitarom slomio kameru koja je snimala koncert. Blekmur je bio nezadovoljan ovom postavom i napustio bend kako bi osnovao Rejnbou (Rainbow). Bend je na Blekmurovo mesto doveo gitaristu Tomi Bolina (Tommy Bolin) koji je 1975. napustio bend zbog problema sa drogom (decembra 1976. je preminuo u svojoj 25-oj godini).

Sledi period u kome Dip Parpl više ne postoji - Blekmur svira u Rejnbou, Gilan peva jedno vreme u Blek Sabatu, zatim počinje solo karijeru (isti slucaj i sa Glen Hjuzom), a Koverdejl osniva grupu Vajtsnejk (Whitesnake).

Aprila 1984. Bi Bi Si Radio objavio je da Blekmur, Gilan, Glover, Lord, i Pajs ponovo jašu pod zajedničkim imenom - Dip Parpl i odmah su izdali album "Perfect Strangers". 1988. izašao je album "Nobody's Perfect". 1989. Gilana je zamenio Džo Lin Tarner (Joe Lynn Turner) koga fanovi nikad nisu prihvatili i koga su iz benda najurili ostali članovi benda. Jan Gilan se vratio u bend i 1993. izdaju "The Battle Rages On" koji je poslednji album na kome su radili Gilan i Blekmur zajedno jer je te godine Riči oteran iz benda, a zamenio ga je privremeno Džo Satrijani (Joe Satriani) da bi 1994. gitarista Stiv Mors (Steve Morse) postao trajna zamena Riči Blekmura. Bend je u ovoj postavi izdao jos dva albuma, a 2002. je Dip Parpl napustio Jon Lord koga je zamenio klavijaturista grupe Rejnbou i Ozi Ozborna (Ozzy Osbourne) - Don Ejri (Airey) sa kojim i dan danas rade i nastupaju.

Deep Purple


Diskografija:


Shades of Deep Purple 1968
The Book of Taliesyn 1969
Deep Purple 1969
In Rock 1970
Fireball 1971
Machine Head 1972
Who Do We Think We Are 1973
Burn 1974
Stormbringer 1974
Come Taste the Band 1975
Perfect Strangers 1984
The House of Blue Light 1987
Slaves & Masters 1990
The Battle Rages On 1993
Purpendicular 1996
Abandon 1998
Bananas 2003
Rapture of the Deep 2005
Rapture of the Deep Special 2CD Edition 2006

Нема коментара:

Постави коментар