среда, 20. мај 2009.

Lynyrd Skynyrd

Uz Allman Brothers najveci southern rock band,mada taj termin nije postojao u vreme kad su poceli da sviraju. Bend koji su formirali Ronnie Van Zant,Gary Rossington,Allen Collins,Larry Junstrom i Bob Burns se najpre zvao "My Backyard".Posle su promenili ime u Lynyrd Skynyrd ,po profesoru fizickog u srednjoj skoli Robert E. Lee u Jacksonville-u,Florida, sa kojim su clanovi benda stalno bili u sukobu zbog duge kose. Kasnije,posle srednje skole su postali prijatelji.Cak su ga pozvali i da ih najavi na koncertu u Jacksonville-u.

Originalnu postavu na prvom albumu ("Pronounced 'leh-nerd skin-nerd'") cinili su:Ronnie Van Zant (vokal),Allen Collins (gitara),Gary Rossington(gitara),Ed King (gitara),Leon Wilkeson(bas), Billy Powell (klavijature) i Bob Burns (bubnjevi).
Najveci uspeh su ostvarili sa drugim albumom "Second Helping"(1974),na kome je bio i veliki hit "Sweet Home Alabama",koji se smatra juznjackim odgovorom na Neil Young-ove pesme "Alabama" i "Southern Man".

Usledilo je jos nekoliko dobrih albuma,da bi se 20.oktobra 1977 dogodila tragedija koja je prekinula uspesnu karijeru ovog fenomenalnog benda. U avionskoj nesreci u McComb-u,Mississippi poginuli su: pevac Ronnie Van Zant,gitarista Steve Gaines,prateci vokal Cassie Gaines,pomocnik road manager-a Dean Kilpatrick.Ostali clanovi benda su prosli sa teskim povredama.

Bend je ponovo poceo sa radom 1987. godine (iako to nisu planirali). Sastav su cinili preziveli clanovi benda i par novih,a Ronnie-ja je zamenio njegov mladji brat Johnny Van Zant.
Bend i danas ima vrlo uspesne turneje po Americi.Iz starog sastava ostali su jedino Gary Rossington i Billy Powell.

Diskografija:

Originalna postava:
* 1973 - (pronounced 'lĕh-'nérd 'skin-'nérd) (MCA)
* 1974 - Second Helping (MCA)
* 1975 - Nuthin' Fancy (MCA)
* 1976 - Gimme Back My Bullets (MCA)
* 1977 - Street Survivors (MCA)

Nova postava:
* 1991 - Lynyrd Skynyrd 1991 (Atlantic)
* 1993 - The Last Rebel (Atlantic)
* 1994 - Endangered Species (Capricorn)
* 1997 - Twenty (CMC)
* 1999 - Edge Of Forever (CMC)
* 2000 - Christmas Time Again (CMC)
* 2003 - Vicious Cycle (Sanctuary)


Lynyrd Skynyrd

Нема коментара:

Постави коментар