среда, 20. мај 2009.

Scorpions



1969. u Hanoveru (Nemacka), Rudolf Senker osnovao je hard rok/hevi metal bend pod imenom ,,Scorpions". Pored Rudolfa, ritam gitariste, prvi clanovi benda bili su Majkl Senker kao prva gitara i pevac Klaus Majne. 1971. snimili su zajedno sa basistom Lotar Hajmbergom i bubnjarem Volfgang Zioniem debitanski album ,,Lonesome Crow". U to vreme su promovisali album kao predgrupa britanskom bendu ,,UFO", koji je na toj turneji regrutovao Majkl Senkera. To je bilo tesko vreme za skorpione, jer su izgubili vaznog clana benda, i bilo je pitanje da li ce grupa nastaviti sa daljim radom. Na srecu svih buducih fanova, Rudolf je doveo gitaristu, a to je bio poznati neo-klasicni gitarista Uli Jon Rot, ali je od stare postave osta samo Majne, dok su novajlije bile Francis Busols, Acim Kirsning i Jirgen Rosental. 1974. ova postava stvorila je album ,,Fly to the Rainbow" sa kojim je postala deo Nemacke andergraund scene. U naredne tri godine bend je u ovoj postavi izdao jos tri manje-vise uspesna albuma. 1979. bend je napustio Uli Rot, a posle audicije na kojoj je svoju srecu okusalo 140 gitarista, bendu se pridruzio danasnji gitarista Matias Jabs.



Tokom pripreme novog albuma u grupu se vratio Majkl, i skorpionsi si su album snimili sa trojicom gitarista. Ovaj album je prvi u nizu komercijalno uspesnih albuma, tacnije ovaj album im je otvorio vrata svetskog trzista sa pesmama Lovedrive,,Always somewhere" i sjajnim instrumentalom ,,Coast to coast". Ubrzo je Majkl Senker zauvek najuren iz benda zbog svog problema sa alkoholizmom (zbog tog problema je izbacen iz UFO-a) i osniva ,,Michael Shenker Group" ili skraceno ,,MSG". Tada je svoju poziciju glavnog gitariste ucvrstio kreator Gibson eksplorera 90, Matias Jabs.

1982. nakon izlaska albuma ,,Animal Magnetism", Majn je imao problema sa grlom i naredne godine je podvrgnut operaciji glasnih zica. Da bi mu dopustili da se maksimalno oporavi od operacije, na albumu ,,Blackout" pevao je Don Doken, pevac benda ,,Doken".
A da su Majnov oporavak i operacija bili uspesni potvrdio je album ,,Love at First Sting" koji kriticari smatraju najuspesnijim albumom ovog benda. Na albumu su se nasli hitovi ,,Rock you like a hurricane", ,,Big City Nights" i balada ,,Still loving you". Te 1982. godine MTV ih je proglasio ,,ambasadorima roka".



Nakon ogromnog uspeha, bend je poceo da ubacuje sve vise elemenata pop i tehno muzike, pa su njihovi albumi dozivljavali lose kritike.
1988. svojim nastupom u Lenjingradu, Skorpionsi su postali drugi bend sa zapada, koji je nastupio u Sovjetskom Savezu (prvi bend je bio ,,Uriah Heep"). Naredne godine odali su pocast pokojnim rok legendama na festivalu mira u Moskvi, nastupajuci sa Ozi Ozbornom, Skid Rouom, Motli Kruom, Bon Dzovijem, Sindarelom...

1990. bend je nasao novog producenta i izbacio jos jedno remek-delo, na kome se nasla svetka poznata balada ,,Wind of change" koja ima socijalnu pozadinu tj. prikaz zivota u Nemackoj pre rusenja Berlinskog zida. Album se zove ,,Crazy World" i poslednji je mega koji je bend ikada izdao.

Do danasnjeg dana bend je izbacivao prosecne albume, po uzoru na Metalikin koncert sa simfonijskim orkestrom napravili su svoj koncert sa Berlinksom kraljevskom filharmonijom, snimili ,,unplugged" album u Lisabonu pod imenom ,,Acoustica", a 2007. izdali su svoj prvi konceptualni album ,,Humanity: Hour I". U okviru ove svetske turneje trabalo je da odrze koncert u Beogradu, ali je on naknadno otkazan.



Treba spomenuti da su za grupu vezane i mnoge kontroverzije sto se tice omota njihovih albuma, koji su mnogo puta cenzurisani, menjani i odbijani da se prodaju zbog provokativnih slika. Interesantno je da na omotu zadnjeg albuma nije koriscen klasican logo grupe, vec je on stavljen kao tetovaza na vratu devojke koja se nalazi na slici.

Diskografija:
* Lonesome Crow (1972)
* Fly to the Rainbow (1974)
* In Trance (1975)
* Virgin Killer (1976)
* Taken by Force (1977)
* Tokyo Tapes (1978, live)
* Lovedrive (1979)
* Animal Magnetism (1980)
* Blackout (1982)
* Love at First Sting (1984)
* World Wide Live (1985, live)
* Savage Amusement (1988)
* Crazy World (1990)
* Face the Heat (1993)
* Live Bites (1995, live)
* Pure Instinct (1996)
* Eye II Eye (1999)
* Moment of Glory (with the Berlin Philarmoniker, 2000)
* Acoustica (acoustic, 2001)
* Unbreakable (2004)
* Humanity: Hour I (2007)

Нема коментара:

Постави коментар