среда, 20. мај 2009.

ZZ Top

ZZ Top

ZZ Top logo

Ovi likovi su vam sigurno veoma poznati. Na sam pomen njihovog imena verovatno se u vashoj glavi pochinju vrteti slike dugih brada, stetson sheshira, tamnih naochara i dugonogih lepotica koje izlaze iz budzenih oldtajmer-automobila. Zatim se javljaju asocijacije na dobar hard-rock, roshtilj i pivo...
Ipak, verovatno je vecina vas upoznata sa jako malo stvari iz ZZ Top kataloga (U najboljem sluchaju 4-5 najvecih hitova). Shto je shteta, jer ovi simpatichni Teksashani specifichnog smisla za humor imaju shtoshta da ponude. Smatraju ih za jedan od najboljih americhkih blues-rock sastava. Takodje, za njih je karakteristichno da su mozda jedini bend danas koji josh uvek svira u 100% originalnom sastavu.
Znachi, ZZ Top(poznati i kao Little Ol’ Band From Texas) chine tri choveka, i oni su:

Billy Gibons –gitara, vokal, brada. Chesto oslovljavan i kao ‘prechasni’(Reverend). Poznat je po specifichnom stilu sviranja, koji se oslanja na stari blues i boogie. Za razliku od mnogih gitarista nikad nije jurio brzinu vec je svirao odmereno, improvizatorski, sa puno osecaja(majstor je da stavi pravu notu na pravo mesto). Takodje, provalio je par zanimljivih tehnika sviranja(koje su kasnije greshkom pripisivane Eddie Van Halenu) a prepoznatljiv je i zvuk njegove gitare, jako pun, topao i masan. Prosto se topi u ushima...
Jimi Hendrix je svojevremeno izdvojio Billy Gibonsa kao svog omiljenog mladog gitaristu, a legenda kaze da mu je poklonio i jedan od svojih Fender Stratocastera(i to roze!)

Dusty Hill – Bas, vokal, brada. Deo mocne ZZ Top ritam sekcije. Billy i Dusty se chesto smenjuju za mikrofonom, mada je njihove glasove skoro nemoguce razlikovati...

Frank Beard – Bubnjevi. Uprkos prezimenu, Frank je jedini chlan benda koji se redovno brije... Tokom 80-ih vishe je bio zaposlen za ritam mashinom nego za bubnjevima(bice rechi i o tome...).

ZZ top

Biografija:

Skupili su se 1969. u Hjustonu, Texas. Pre toga su svi chlanovi nabili solidnu kilometrazu u lokalnim blues-rock bendovima. 1971. su snimili svoj prvenac, ‘ZZ Top’s First Album’. Na njemu se vec uochavaju stvari karakteristichne za ZZ Top – chvrsta, prljava i sirova blues rock svirka, kao i tekstovi puni seksualnih aluzija- sve u svemu dobro zezanje.
Izdvajaju se pesme ‘Bedroom Thang’ i ‘Brown Sugar’ ali ceo album valja...
Drugi album, ‘Rio Grande Mud’ izlazi 1972. Na njemu se oseca napredak, ima i mnogo vishe chvrstog zvuka. Najjachi utisak ostavlja rokachina ‘Just Got Paid’.

ZZ Top

Album ‘Tres Hombres’, koji je izashao 1973. bio je prvi veliki uspeh za bend. Na njemu se nashao veliki hit ‘La Grange’, pricha o jednom legendarnom bordelu upakovana u prost boogie aranzman. Odlichna je i ‘Beer Drinkers And Hell Raisers’(Prepoznacete je kao Chorbinu ‘Zvezda potkrovlja i suterena’).
1975. snimaju ‘Fandango’, album koji je polu-zivi polu-studijski. Od novih stvari, na njemu su se nashli klasici ‘Tush’ i ‘Blue Jean Blues’.
Album ‘Tejas’ izashao je sledece godine. Na njemu su nastavili sa eksperimentisanjem, ubacili su i malo shpanskih elemenata(‘Asleep In A Desert’, ‘El Diablo’), produkcija i svirka su i dalje na nivou. Ipak, na njemu nije bilo vecih hitova i svi se slazu da je album malo slabiji od svojih predhodnika.
Posle ovog albuma, bend je reshio da malo pauzira i privremeno su se raspali. Billy i Dusty su negde u ovom periodu, nezavisno jedan od drugog, pocheli da pushtaju brade, shto ce kasnije posluziti kao deo njihovog novog imidza.

ZZ Top

1979. se ponovo skupljaju i snimaju ‘Deguello’, ovog puta za novu diskografsku kucu. (Deguello je shpanjolska fraza koja znachi odrubljivanje glave. Bila je borbeni poklich meksichke vojske tokom bitke za Alamo). Album je takodje klasik, vazi za jedan od njihovih najboljih. Tekstovi su puni njihovog standardnog humora, narochito u pesmama ‘Cheap Sunglasses’, koja ima funky prizvuk, i ‘I’m Bad, I’m Nationwide’.

Negde oko 1981. usedila je drastichna promena stila. Reshili momci da se ozbiljno puste u promet, tako da su pocheli da koriste sve tada moderne produkcijske fore, efekte pa i ritam mashine(chak im to i ne treba uzeti za zlo. ZZ Top su bili mnogo veci eksperimentatori od bilo kog prosechnog blues rock benda, i pritom su uvek znali shta i kako rade). Izbacili su album ‘El Loco’, na kome se chak i osecaju i new-wave uticaji(na momente liche i na The Police(!)). Najveci hit bila je breeeeezobrazna stvar ‘Pearl Necklace’(Pretpostavljam da svi znate na shta se ovo u stvari odnosi), a dobra je i ‘Tube Snake Boogie’.

Ogroman komercijalni proboj ZZ Top su doziveli 1984., albumom ‘Eliminator’(Nazvan po Billyjevom omiljenom automobilu, budzenom crvenom Fordu iz 1933., koji im se od tad pojavljuje u mnogim spotovima).

ZZ Top

OK, ovo je album koji je jezivo nadrndao vecinu starih ZZ Top fanova i blues-purista. Chinjenica je da su se ovim albumom ZZ Top su se definitivno prodali i bacili u MTV vode . Ali chinjenica je i da je album odlichan. Ponudio je dotad nevidjenu meshavinu blues-rocka i synth-popa. Naravno, i dalje su prisutne masivne izdistorzirane gitare, besprekorna produkcija, duhoviti tekstovi, zarazni refreni... Sve u svemu, roshtiljanje kakvo samo ZZ Top mogu da ponude.
I naravno, svi ste videli spot za ‘Gimme All Your Lovin’. A garant ste chuli i ‘Sharp Dressed Man’ tako da nema potrebe da mnogo pricham.Veliki hitovi bili su i ‘Legs’ i ‘TV Dinners’...

Za ovaj period vezana je i anegdota – kompanija ‘Gilette’ ponudila je Billyju i Dustyju 1000000$ da za obriju brade pred kamerama za potrebe reklame. Naravno, odbili su.

Naravno, poshto su uspeshno zajahali talas enormne popularnosti, nastavili su da nizu albume u slichnom fazonu(‘Afterburner’(1985) i ‘Recycler’(1990)... Momci su definitivno umeli da se zezaju na svoj rachun LOL). Sa ‘Afterburnera’ je najpoznatija stvar ‘Rough Boy’, a sa ‘Recyclera’ ‘Doubleback’(sa soundtracka za ‘Back To Future III) i ‘My Head’s in Mississippi’.
Sa prelaskom u 90-te, batalili su ritam mashine i sintisajzere i vratili se u blues-rock branshu. Nastavili su da snimaju i drze koncerte.

Za kraj mogu samo da kazem da svaki ljubitelj rocka/metala koji zapostavlja ZZ Top propushta odlichno zezanje...

ZZ Top

Нема коментара:

Постави коментар