среда, 20. мај 2009.

Rainbow

Rainbow

Rainbow - Long Live R'n'R

Rejnbou (Rainbow) je rok grupa koju su prvobitno činili članovi grupe Elf - pevač Roni Džejms Dio (Ronnie James), klavijaturista Majki Li Soul (Mickey Lee Soule), basista Kreg Gruber (Craig) i bubnjar Geri Driskol (Gary Driscoll), dok je osnivač benda bio gitarista legendarne grupe Dip Parpl (Deep Purple) - Riči Blekmur (Ritchie Blackmore).

Bend je nastao 1974. kada je Blekmur odlučio da napusti Dip Parpl i osnuje svoj bend, idealni muzičari su bili članovi grupe Elf koja je do tad bila predgrupa Dip Parplu. Ime Rejnbou (u prevodus a engl. Duga) grupa je dobila po holivudskom kafiću i restoranu.

Muzika se razlikovala od Dip Parplaa, jer je imala elemente klasične muzike, a tekstovi su bili srednjovekovne priče/teme.

1975. je izašao debi album "Ritchie Blackmore's Rainbow" sa velikim hitom "Man on the silver mountain".

Sredinom 1975. Blekmur je najurio iz benda sve članove osim Dia i doveo u grupu bubnjara Kozi Pavela (Cozy Powell), basistu Džimi Bejna (Jimmy Bain) i klavijaturistu Toni Kerija (Tony Carey). Grupa je u ovom sastavu izdala album "Rising"

Januara 1977. Bejn i Keri zamenjeni su klavijaturistom Dejvid Stounom (David Stone) i basistom Mark Klarkom (Clarke; ubrzo je i njega Blekmur najurio, pa je sam svirao bas linije). Nakon objavljivanja albuma "Long live rock'n roll" i turneje sa koje potiče legendarni koncert u Minhenu (koji svrstavam u jedan od najboljih rok koncerata generalno), Dio je napustio bend zbog Blekmurove odluke da komercijalizuje bend i pridružio se Blek Sabatu (Black Sabbath) gde je zamenio Ozi Ozborna (Ozzy Osbourn).

Blekmur je hteo da zameni Dia sa Jan Gilanom (Ian Gillan) iz Dip Parpla koji ga je odbio pa je Diov naslednik u bendu postao Grejam Bonet (Graham Bonnet). Bendu su se pridružili ex-basista Dip Parpla Rodžer Glover (Roger) i klavijaturista Don Ejri (Airey). Bend je izdao novi album pod imenom "Down to Earth" na kojima su se nalazili hitovi "Since you been gone" i "All night long".

1980. bend napušta Kozi Pavel koji nastavlja karijeru u Majkl Šenker grupi (Michael Shenker), Vajtsnejku (Whitesnake) i Blek Sabatu. Isto je učinio i Bonet.

Na sledećem albumu "Difficult to Cure" novi članovi su bili Džo Lin Tarner (Joe Lynn Turner) i Bobi Rondineli (Bobby Rondinelli). Nakon turneje koje je promovisala novi album grupu napušta i Ejri koga menja Dejvid Rozental (David Rosenthal).

Usledili su albumi "Straight Between the Eyes" i "Bent Out of Shape" nakon kog po Blekmurovom običaju Rondineli biva otpuštan a njegova zamena je bubnjar Čak Bargi (Chuck Burgi).

1984. Blekmur i Glover se vraćaju u ponovo oformljeni Dip Parpl i automatski se raspada Rejnbou.

1993. Blekmur napušta Dip Parpl i formira Riči Blekmurs Rejnbou grupu sa kojom 1995. izdaje album "Stranger in Us All".

1997. je održan poslednji koncert Rejnboa, nakon koga je Blekmur osnovao bend sa svojom ženom - Blekmurs Najt (Blackmore's night).


Diskografija:

Rainbow

Ritchie Blackmore's Rainbow (1975)
Rising (1976)
Long Live Rock 'N' Roll (1978)
Down to Earth (1979)
Difficult to Cure (1981)
Straight Between the Eyes (1982)
Bent Out of Shape (1983)
Stranger in Us All (1995)

Нема коментара:

Постави коментар