среда, 20. мај 2009.

Duran Duran

Duran Duran

Image

Duran Duran je jedan od komercijalno najuspešnijih nju-vejv/rok bendova 80ih.

Ovu muzičku senzaciju osnovali su klavijaturista Nik Rouds i basista Džon Tejlor u Birmingemu (Engleska) 1978. godine. Bend je ime dobio po Dr. Durand Durand-u, negativcu iz filma „Barbarella“ (erotski naučno-fantastični film režisera Rodžera Vadima iz 1968.). Do 1980. bend je promenio više gitarista i pevača (prvi pevač je bio Stiven Dafi, danas poznat kao ko-autor mnogih Robi Vilijamsovih pesama) kada su konačno bili kompletni sa bubnjarem Rodžer Tejlorom, gitaristom Endi Tejlorom (Tejlori nisu u sredstvu) i vokalistom Sajmon le Bonom. U ovom sastavu bend je snimio prve demo kasete, nastupao po klubovima u Birmingemu i smatrani su predstavnicima novog romantizma (modni pravac često vezivan za muziku kojom dominiraju sintisajzeri). Decembra te iste godine stigao je i novogodišnji poklon – ugovor sa izdavačkom kućom EMI.

Potpisivanje sa muzičkim gigantima kakav je EMI dovelo je do snimanja njihovog prvog albuma. Juna 1981. izašla je “Duran Duran“ ploča sa singlovima “Planet Earth“, “Careless memories“ i najuspešnijim “Girls on film“. Bend je odradio klupsku turneju po Americi, a najveći uspesi, do tada, bile su svirke u hotelu Ric (Nju Jork) i Roksi muzičkom klubu (Los Anđeles).

Već 1982. godine izlazi njihov drugi album “Rio“ koji bendu donosi svetski uspeh. Pesme “Rio“, “Hungry like a wolf“, “Save a prayer“ i “My own way“ postali su veliki hitovi i Duran Duran kreće na svetsku turneju kao predgrupa nju vejv-pank-rok bendu Blondie. Njihova popularnost značajno je porasla kada je princeza Dajana objavila da joj je Duran Duran omiljena grupa.

Image

1983. bend je napravio prvi album koji je osvojio prvo mesto na američkim top listama. Njihovo treće izdanje zvalo se “Seven and the ragged tiger“ i veliki hitovi sa njega bile su pesme “The reflex“ (njihov prvi hit broj jedan na top listama) i “Union of the snake“. Usledila je i prva samostalna svetska turneja na kojoj je snimljen dokumentarac “Sing Blue Silver“ kao i koncertni film i album “Arena“. Duran Duran je bio prvi bend koji je kamerama snimao koncert i direktno ga prenosio na video bimovima. 1984. rejting benda je nastavio da raste: izdali su singl “The Wild Boys“ koji je postao jedan od njihovin najvećih i najpoznatijih hitova, dobili su dve Gremi nagrade za spotove godine (duža i kraća forma) i pojavili se ne naslovnoj strani uglednog Rolling Stone magazina.

1985. došlo je do podele u bendu. Džon i Endi Tejlor napuštaju Duran Duran i osnivaju hard rok supergrupu Power Station, a Nik Rouds i Sajmon le Bon osnivaju bend Arcadia. Nijedan od ovih projekata nije imao značajan komerijalni uspeh a bend se na kratko okupio u starom sastavu kako bi snimili pesmu “A view to kill“ za istoimeni film o Džejms Bondu. To je jedina Bondova pesma koja je bila broj jedan na američkoj top listi. 13. jula 1985. bend nastupa na globalnom humanitarnom koncertu Live Aid za šta se ispostavilo da je njihov poslednji nastup u originalnoj postavi.

Endi i Rodžer Tejlor napuštaju bend a kao zamena, tokom snimanja albuma “Notorious“, uskočili su gitaristi Nil Rodžers i Voren Kukurelo, dok su kao bubnjare unajmili studijske muzičare. Album se našao na drugom mestu u S.A.D.-u, popularnost im je značajno opala, njihov poslednji album naišao je na poražavajuće kritike, a i EMI je polako gubio interes u promociji benda. Bila su to teška vremena za Duran Duran i svoj sledeći album snimili su tek 1988. “Big Thing“ je bio loš pokušaj eksperimentisanja sa elektronskom muzikom. Tada su punopravni članovi benda postali bubnjar Sterlin Kembel i već pomenuti Kukurelo. 1990. izdaju “Liberty“, ali tada je nju vejv polako umirao, MTV je probijao grandž i indi generaciju i Duran Duran je polako nestajao sa scene.

Image

Kembel je u međuvremenu napustio bend, a Duran Duran izdaje još jedan istoimeni album sa novim hitovima “Ordinary World“ i “Come Undone“, ali tada je već bilo kasno za njih. Duran Duran postaje prvi bend koji je svirao u Južnoj Africi posle aparthejda, Sajmon i Nik gostuju na CNN-u u emisliji Lari Kinga i 1994. snimaju akustični album za MTV šou “Unplugged“. Te iste godine izlazi “Thank You“ album sa obradama pesama bendova i muzičara koji su uticali na Duran Duran zvuk. 1997. neposredno pre izdavanja novog studijskog albuma, Džon Tejlor napušta bend. Oktobra te godine izlazi “Medazzaland“. Duran Duran postaje prvi bend koji je omogućio da se preko interneta kupi njihova pesma (ime numere je “Electric Barbarella“) i bend dobija svoj vebsajt duranduran.com.

2000. godine sva tri Tejlora se vraćaju u bend i Duran Duran ponovo nastupa u originalnoj postavi. Prvi put posle 1985. zajednički nastupaju u Americi. 2003. dobijaju Q i MTV nagrade za „životno dostignuće“. 2004. krenuli su na veliku svetsku turneju i u Londonu snimili svoj prvi DVD koncert. Juna meseca potpisuju ugovor sa Epic izdavačkom kućom i objavljuju povratnički album “Astronaut“ sa hitom “(Reach up for the) Sunrise“. 25. oktobra 2006. godine bend napušta Endi Tejlor, a na njegovo mesto dolazi Dom Braun. 2007. izlazi njihov, za sada, poslednji studijski album “Red carpet massacre“ koji su producirali Džastin Timberlejk i Timbalend.

Duran Duran je 80ih bio predvodnik nju vejv generacije, među tinejdžerima i devojkama imali su ogromnu popularnost i po tome često bivali upoređivani sa Beatles-ima. Njihovi video spotovi više puta su nagrađivani, njihovi koncerti kao i zvuk uvek su bili tehnički ispred svog vremena. Stoga ovaj bend ne zaslužuje ništa više osim pohvala za njihov doprinos muzici.

Image
Diskografija: Duran Duran (1981) Rio (1982) Seven and the Ragged Tiger (1983) Notorious (1986) Big Thing (1988) Liberty (1990) Duran Duran (The Wedding Album) (1993) Thank You (1995) Medazzaland (1997) Pop Trash (2000) Astronaut (2004) Red Carpet Massacre (2007)

Нема коментара:

Постави коментар