среда, 20. мај 2009.

Janis Joplin

Janis Joplin


Jedno od najvećih imena u istoriji rock muzike. "Dama koja je pevala blues"
redefinisala je ulogu žene u svetu rocka svojim naelektrisanim nastupima, moćnim, "prljavim" glasom i otvorenom seksualnošću. Prerana smrt svrstala ju je u "3J" drushtvo - zajedno sa Jim Morrisonom i Jimy Hendrixom - svo troje su obeležili drugu polovinu 60ih i umrli u svojoj 27-moj godini od posledica burnog rokerskog života.

Rođena je 1943., u Port Arthuru, Teksas. Od ranog detinjstva nije se uklapala u sredinu iz koje potiče i nije dobijala dovoljno pažnje od svojih vršnjaka, a u školi razlike između nje i ostale dece su se još više produbile - "čitala je, slikala i nije mrzela crnce" kao ostali. U pubertetu je bila jako gojazna i deca su je zbog toga ismevala ili je potpuno izbegavala. Janis se sve više povlačila u sebe i izgradila svojevrsnu ljušturu, a utehu je pronalazila u crnačkoj jazz i blues muzici i druženju sa ostalim neprilagođenim klincima.
Vremenom se pretvorila u pravog buntovnika, odajući se ogromnim količinama alkohola, amfetaminima i, povremeno, heroinu. Fakultet koji je upisala nije završila, preselila se u San Francisko i počela je sve ozbiljnije da se bavi muzikom, oponašajući svoje blues heroine poput Bessie Smith.

Na samom početku svoje karijere snimila je pregršt obrada blues-standarda sa gitaristom Jorma Kaukonenom(koji će kasnije osnovati "Jefferson Airplane"). Posle bezuspešnog pokušaja da se vrati kući i sredi životni stil, nastavila je da natupa sama, sa gitarom. 1966. privukla je pažnju psihedeličnog rock benda Big Brother And The Holding Company, popularnog kod tamošnje hipi zajednice. Iste godine im se pridružila, a energičan nastup na Monterey pop festivalu načinio je bend zvezdama praktično preko noći. Drugi album Big Brothera, "Cheap Thrills" doneo je numere poput "Ball And Chain"(Obrada Big Mama Thornton), "Piece Of My Heart" i "Summertime"(inače, kompozicija George Gershwina) koje pokazuju fenomenalne glasovne mogućnosti i emocionalni naboj koji je Janis imala. Ipak, i mediji i publika uglavnom su navodili samo Janis kao glavnu zvezdu, čitav bend bio je u njenoj senci. To je na kraju dovelo do sve većih nesuglasica u bendu i Janis je 1968. napustila Big Brother.

Janis Joplin
Janis Joplin i članovi benda Big Brother and the Holding Company


Ubrzo je prikupila svoj Kozmic Blues Band, koji je bio više okrenut ka soul i funk vodama, sa duvačkom sekcijom jako zastupljenom u aranžmanima.
Album "I Got Dem Ol' Kozmic Blues Again Mama!" izašao je 1969, i naišao na pomešane reakcije kritike i publike. Na njemu ima dobrih stvari ali je u odnosu na ranije radove sa Big Brotherom ipak bio mali podbačaj. Razlog za ovo može se potražiti i u činjenici da su Janis i njene kolege iz benda u vreme snimanja albuma, pa i kasnijih nastupa, praktično ogrezli u heroinu.

Janis je okupila svoj novi prateći bend, Full Tilt Boogie Band i konačno je bila u potpunosti zadovoljna ekipom sa kojom je sarađivala. 1970. započeli su rad na novom albumu. Avaj, iste godine Janis je umrla od overdoze heroinom. Materijal snimljen u studiju objavljen je posthumno, pod nazivom "Pearl". Na njemu su se našle izuzetne stvari poput "Me And Bobby McGee" i "Mercedes Benz". Album se svakako nalazi u vrhu njenog opusa, zajedno sa "Cheap Thrills".

Janis Joplin ostala je upamćena po mnogim stvarima ali najviše po zaista jedinstvenom glasu i činjenici da je muzici davala celu sebe, i dušu i telo. Kada su u pitanju rock pevačice, većina ljudi će bez razmišljanja staviti Janis na prvo mesto. Zasluženo.

Janis Joplin
Diskografija(preuzeto sa Wikipedia):

Janis Joplin & Jorma Kaukonen

The Typewriter Tape 1964 bootleg recording

Big Brother and the Holding Company

Big Brother & the Holding Company 1967 Mainstream Records
Big Brother & the Holding Company 1967? Columbia Contains 2 extra single tracks
Big Brother & the Holding Company 1967, CD 1999 Columbia Legacy CK66425 Contains 2 extra single tracks
Cheap Thrills 1968 Columbia 2x Multi-Platinum RIAA
Cheap Thrills 1968, CD 1999 Legacy CK65784 Contains 4 extra tracks
Live at Winterland '68 1998 Columbia Legacy ASIN: B000007TSP

Kozmic Blues Band

I Got Dem Ol' Kozmic Blues Again Mama! 1969 Columbia Platinum RIAA
I Got Dem Ol' Kozmic Blues Again Mama! 1969, CD 1999 Legacy CK65785 Contains 3 extra tracks

Full Tilt Boogie

Pearl 1971 Columbia posthumous, 4x Multi-Platinum RIAA
Pearl 1971, CD unknown date Columbia CD64188
Pearl 1971, CD 1999 Legacy CK65786 Contains 4 extra tracks
Pearl 1971, 2CD 2005 Legacy COL 515134 2 CD1 - 6 other extra tracks
CD2 - full selection from The Festival Express Tour, 3 venues

Big Brother & the Holding Company / Full Tilt Boogie

Joplin: In Concert 1972 Legacy CK65786 ASIN: B0000024Y7

Нема коментара:

Постави коментар