среда, 20. мај 2009.

Whitesnake

WS


Ovaj anglo-američki bend je nastao 1977. kada je Drjvid Koverdejl otišao iz "Deep Purple"-a i posle dva solo albuma odlučio da osnuje bend. Grupa se prvih par godina bavila bluz i rok muzikom ili kako je Koverdejl govorio "R&B progresiv rokom". 1978. je izašao prvi album pod imenom "Snakebite" koji je sadržao nekoliko pesama sa Koverdejlovog solo albuma, a njegov producent je bio basista DP-a Rodžer Glover.

Tadašnju postavu su pored Koverdejla činili: Berni Marsden, Miki Mudi i Nil Muraj. Avgusta 1978. u grupu je došao klavijaturista "Deep Purple"-a Jon Lord sa kojim je "Whitesnake" snimio svoj drugi album pod imenom "Trouble", nakon čijeg izlaska je usledila evropska turneja sa koje su izdali svoj prvi lajv album - "Live At Hammersmith". 1979. još jedan član "Deep Purple"-a se pridružuje grupi, ovog puta je u pitanju bubnjar Jan Pajs, sa kojim su naredne godine izdali "Ready an' Willing", album sa koga se rodio prvi veliki hit "Fool For Your Loving".

WS

1982. nakon snimanja albuma "Saints & Sinners[/b]" došlo je do velike promene u sastavu benda, naime iz grupe su otišli Berni Marsden, Jan Pajs i Nil Muraj koje su zamenili Mel Gali, Kolin Hodžkinson i Kozi Pavel. Ova postava je radila na albumu "[i]Slide it in" nakon koga se u bend ponovo vratio Nil Muraj i novi gitarista Džon Sajks.

Usledilo je potpisivanje ugovora sa producentskom kucom "Geffen" sa kojom re-izdaju "Slide it in". Ovaj album se sa hitovima "Slow an' Easy" i "Love Ain't No Stranger" probio na američko tržište što je predstavljalo novu eru u dugogodišnjoj karijeri ovog benda. 1984. grupu su napustili Mel Gali, Jon Lord i Kozi Pavel, a novi član je bio bubnjar Ejnsli Djunbar. 1987. grupa dostiže svoj vrhunac sa izdavanjem velikog hit albuma - "Whitesnake". Na albumu su se našli hitovi Is This Love?, nova verzija "Here I Go Again", "Still Of The Night" kao i nova verzija pesme "Crying in the Rain"... Album je dobio na popularnosti stalnim emitovanjem spotova na MTV-u.

1989. grupi se pridružio gitarski virtuoz - Stiv Vai, koji je svirao na albumu "Slip of the Tongue", na kom se našlo re-izdanje pesme "Fool For Your Loving" i nova hit balada "Sailing Ships".

WS

1992. bend prestaje sa radom, jer je Koverdejl izdao album sa gitaristom "Led Zeppelin"-a Džimi Pejdžom.

1994. izlazi album "Greatest Hits", 1997. "Restless Heart" sa čije turneje su izdali "unplugged" koncert "Starkers in Tokyo".

2006. bend ponovo kreće na turneju u okviru koje je gostovao i u Beogradu

2007. izdali su novi studijski album "Good To Be Bad".

WS album cover

Diskografija:

1978 - Snakebite
1978 - Trouble
1979 - Lovehunter
1980 - Ready an' Willing
1981 - Come an' Get It
1982 - Saints & Sinners
1984 - Slide It In
1987 - Whitesnake
1989 - Slip of the Tongue
1997 - Restless Heart
2007 - Good To Be Bad

Нема коментара:

Постави коментар